Paras tapa saada kaikki elimistölle välttämättömät rakennusaineet on
nauttia terveellistä ja monipuolista ravintoa. Purkkiin ei kannata turvautua
ilman syytä, sillä terveelle aikuiselle lisävitamiineista ei ole todettu olevan
hyötyä sairauksien ehkäisyssä.
Vitamiinien puutostilojen riskiryhmiä ovat muun muassa pienet lapset,
huonosti ruokailevat vanhukset, tiukkaa ruokavaliota noudattavat urheilijat ja
laihduttajat sekä vakavista yleissairauksista kärsivät.
Vitamiinit eroavat toisistaan rakenteellisilta, kemiallisilta ja
fysikaaliselta ominaisuuksiltaan. Niiden fysiologiset tehtävät ovat myös erilaiset.
Vitamiinit jaotellaan liukenevaisuutensa perusteella vesi- ja
rasvaliukoisiin vitamiineihin. Vitamiinit A, D, E ja K ovat rasvaliukoisia eli
niitä voi varastoitua elimistöön. Kaikki muut vitamiinit ovat vesiliukoisia.
B12-vitamiini on poikkeus muista vesiliukoisista vitamiineista, sillä se
varastoituu elimistöön.
Elimistön päivittäinen vitamiinitarve vaihtelee vitamiinittain milligramman
tuhannesosista muutamaan sataan milligrammaan. Elimistössä vitamiinit voivat
säilyä muutamasta viikosta jopa viiteen vuoteen.Vitamiinin puutteesta johtuvat
oireet vaihtelevat liittyen kunkin vitamiinin tehtävään.
Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja
pinaatti
Merkitys terveydelle: välttämätön näköaistimuksen syntyyn hämärässä,
solujen kasvuun ja erilaistumiseen sekä ihmisen lisääntymiseen. Ylläpitää ihon
ja limakalvojen kuntoa.
Suositeltava annos 800-900 mikrogrammaa, liiallinen saanti haitallista
Puutosoireet: silmän sarveiskalvomuutokset, hämäräsokeus ja
iho- ja limakalvo-oireet, kuten ihon karheus, silmien kuivuminen, suun- ja
limakalvojen kuivuminen
Tärkeimpiä lähteitä: sianliha,
sisäelimet, täysjyvävilja, pavut, pähkinät, peruna, palkokasvit
Merkitys terveydelle: osallistuu hiilihydraattien ja rasvan muuttamiseen
energiaksi. Välttämätön normaalille kasvulle sekä hermoston, sydämen ja
suoliston toiminnalle.
Suositeltava annos 1,0-1,4 milligrammaa
Puutosoireet: puutosta tavataan enimmäkseen alkoholisteilla, oireina
on ruokahaluttomuutta, väsymystä, lihasheikkoutta ja hermostovaurioita
Tärkeimpiä lähteitä: runsasproteiiniset
ruoat ovat hyviä riboflaviinin lähteitä mm. maito, liha, sisäelimet, kala,
kananmuna ja pavut
Merkitys terveydelle: vapauttaa hiilihydraateista, proteiineista ja
rasvasta energiaa solujen käyttöön
Suositeltava annos 1,2-1,6 milligrammaa
Puutosoireet: puutosoireita ovat suupielten haavat, vauriot
suussa ja kielessä sekä ihottuma kasvoissa, hiustenlähtö
Tärkeimpiä lähteitä: Sisäelimet, liha, kala, täysjyvävilja,
maitovalmisteet, kananmuna, pähkinät ja hiiva
Merkitys terveydelle: Tarvitaan
solujen energiatuotannossa ja hermoston välittäjäaineiden muodostuksessa. Pitää
osaltaan ihon ja ruuansulatusjärjestelmän kunnossa.
Suositeltava annos 13-18 milligrammaa
Puutosoireet: väsymys, masennus, ihottuma, ripuli
Tärkeimpiä lähteitä: Täysjyvä vilja,
liha, sisäelimet, kala, maitovalmisteet, kananmuna, vihreät kasvikset.
Merkitys terveydelle: Auttaa vapauttamaan energiaa ravinnosta.
Osallistuu kolesterolin, rasvan ja punasolujen muodostukseen.
Suositeltava annos 4-7 millligrammaa
Puutosoireet: Puutos äärimmäisen harvinainen, varpaiden
tunnottomuus, pistely
Tärkeimpiä lähteitä: Sisäelimet, liha, maito, täysjyvävilja, vihreät
kasvikset. Lisäksi suoliston bakteerit muodostavat H-vitamiinia.
Merkitys terveydelle: Osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien
aineenvaihduntaan, tarvitaan energian vapauttamiseksi ravinnosta.
Suositeltava annos 150-300 mikrogrammaa
Puutosoireet: Puutos erittäin harvinainen
Tärkeimpiä lähteitä: Sianliha, siipikarja, kala ja täysjyvävilja
Merkitys terveydelle: Osallistuu proteiinien ja hiilihydraattien
aineenvaihduntaan. Tärkeä mm. hermostolle ja punasolujen muodostukselle.
Suositeltava annos 1-2 milligrammaa
Puutosoireet: Ihottumat, keskushermosto-oireet kuten huimaus,
kouristelu, limakalvomuutokset ja anemia (puutos voi olla seurausta runsaasta
alkoholin käytöstä)
Tärkeimpiä lähteitä: B12 on yksinomaan eläinkunnan tuotteissa, joista
parhaimmat lähteet ovat maksa, kala, liha ja maito. Myös maitohappokäymisellä
valmistetut kasvikset voivat sisältää B12-vitamiinia mikrobituotannon takia.
Merkitys terveydelle: Osallistuu mm. proteiini-, rasva- ja
hiilihydraatti aineenvaihduntaan ja välttämätön mm. nopeasti uusiutuvien
solujen, kuten punasolujen, normaalille muodostumiselle ja hermoston
toiminnalle.
Suositeltava annos 2 mikrogrammaa
Puutosoireet: Puute aiheuttaa häiriintymistä punasolujen
muodostumisessa mistä on seurauksena perniöösi anemia. Lisäksi voi esiintyä
hermostollisia häiriöitä, raajojen pistely, tuntoaistin katoaminen jäsenistä.
Tärkeimpiä lähteitä: Hyviä lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät
ja marjat, pavut, täysjyvävilja sekä maksa. Ruoanvalmistuksessa osa
foolihaposta tuhoutuu kuumuuden takia.
Merkitys terveydelle: Tarvitaan solunjakautumisessa ja solujen
geeniperimän ja proteiinin muodostukseen. Sillä on tärkeä osuus solujen
(punaiset verisolut) lisääntymisessä, kasvussa ja ruoansulatuskanavan
hyvinvoinnissa. Raskauden aikana foolihappo on tärkeä sikiön hermostoputken
sulkeutumishäiriöiden ehkäisemiseksi.
Suositeltava annos 240 -300 mikrogrammaa
Puutosoireet: Foolihapon puute aiheuttaa megaloblastisen
anemian. Raskauden aikana foolihapon puute voi aiheuttaa sikiölle
hermostoputken kehityshäiriön. Tämä Suomessa harvinainen sikiön kehityshäiriö
syntyy heti raskauden alussa, joten riittävästä foolihapon saannista on
huolehdittava jo ennen raskautta.
Tärkeimpiä lähteitä: C-vitamiinia saadaan kasviksista, hedelmistä,
marjoista ja perunasta
Merkitys terveydelle: Edistää kasvua sekä luuston ja hampaiden
muodostumista. Ottaa osaa raudan imeytymiseen, ikenien ja ihon hyvinvointiin ja
haavojen paranemiseen. C-vitamiini edistää myös E-vitamiinin toimintaa. Toimii
myös antioksidanttina eli suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta.
Suositeltava annos 50-60 milligrammaa
Puutosoireet: C-vitamiinin liian vähäinen saanti aiheuttaa
väsymystä ja infektioherkkyyttä, pitkäaikainen puute voi johtaa keripukkiin.
Tärkeimpiä lähteitä: Rasvaiset
kalat, maitotuotteet, vitaminoitu margariini, kananmunankeltuainen ja metsäsienet.
Merkitys terveydelle: Välttämätön
luun ja hampaiden muodostumiseen, koska se säätelee kalsium- ja fosfori
aineenvaihduntaa.
Suositeltava annos 5 mikrogrammaa.
Puutosoireet: D-vitamiinilisää suositellaan pikkulapsille ja
pimeänä vuodenaikana myös vanhuksille. D-vitamiinin puute voi aiheuttaa
lapsilla riisitautia ja aikuisilla osteomalasiaa eli luun pehmenemistä.
Tärkeimpiä lähteitä: Kasviöljyt, vehnän alkiot, täysjyvävilja ja
pähkinät
Merkitys terveydelle: Pitää yllä solukalvon rakennetta ja toimii
antioksidanttina suojaten elimistön monityydyttymättömiä rasvahappoja vapailta
radikaaleilta ja hapettumiselta.
Suositeltava annos 8-10 milligrammaa
Puutosoireet: E-vitamiinin puute on Suomessa erittäin
harvinainen.
Tärkeimpiä lähteitä: Vihreät lehtikasvikset kuten parsakaali,
lehtikaali, pinaatti, vihreät pavut, herneet, avokado sekä kasviöljyt ja maksa,
myös ihmisen suolistobakteerit tuottavat K-vitamiinia.
Merkitys terveydelle: Välttämätön veren normaalille hyytymiselle.
Sillä on merkitystä myös muiden proteiinien tuotannolle veressä, luu- ja
sidekudoksessa sekä maksassa.
Suositeltava annos: K-vitamiinia muodostuu elimistössä ja siksi
lisätarvetta ei yleensä ole. Vastasyntyneille annetaan K-vitamiiniruiske
verenvuotojen estämiseksi.
Puutosoireet: Vitamiinin puutos on harvinaista, oireina ovat
mm. haavojen hidas paraneminen, mustelmataipumus ja limakalvoverenvuodot.
Aktiiviliikkujat tarvitsevat erityisesti B -, D-, E vitamiineja. Sekä kalsium
ja sinkki.Omeja-3 ja magnesium tarpeen mukaan. Kestävyysliikkujille riittävästä
suolan saannista on huolehdittava.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti