perjantai 22. helmikuuta 2013

Raaka-suklaa



 Tietoa raaka-suklaasta...

Raakasuklaa on raw foodia, raakaruokaa, eli sitä ei ole kuumennettu yli 40 celsiusasteen. Kun suklaa valmistetaan näin, se säilyttää kaikki tärkeät ravinto-ja hivenaineensa. ”Raaka kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja”, kertoo raakasuklaa.com-sivusto. Raakasuklaa kätkee sisäänsä muun muassa magnesiumia, kromia, sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä, C-vitamiinia ja useita mielihyvän tuottajia: serotoniinia, tryptofaania, anandaminia ja fenyylietyyliamiinia. Esimerkiksi tuttu ja turvallinen Fazerin Sininen sisältää pääosin vain maitoa, sokeria, kaakaovoita- ja massaa.
Suklaan kaakaopitoisuus ei kerro sen terveysvaikutuksista. Vaikka tummassa suklaassa onkin vähintään 70% kaakaota, ei se silti vedä vertoja raa’alle. Myös tummat suklaat kuumennetaan ja prosessin aikana ne menettävät suurimman osan terveysvaikutteisista ominaisuuksistaan. Vaikka raakasuklaassa on saman verran kaakaoprosentteja, sen terveelliset ainesosat hakkaavat normaalin tumman suklaan mennen tullen. Raakasuklaan terveysvaikutuksien puolesta puhuvat myös siihen lisättävät ainesosat – goji-marjat, maca-jauhe, luomuhunaja ja muut superfoodit. Raakasuklaassa ei myöskään ole maitoa, ja se sopii useimmille allergikoille.

Valmistus

Sulata kaakaovoi hitaasti esim. kerroskattilassa, jotta se ei pala pohjaan. Rasvan lämpötilan ei tarvitse nousta 40 astetta korkeammalle. Sulaminen nopeutuu, jos rasvan vuolee  tai leikkaa veitsellä pienemmiksi paloiksi laittaessaan sen kattilaan. Sekoita sulaneen rasvan joukkoon kaakaojauhe, makeutusaine, suola ja mausteet. Jos käytät makeutusaineena agave-siirappia tai vaahterasiirappia, suklaasta tulee pehmeämpää kuin käytettäessä intiaanisokeria tai tavallista sokeria. Kaada sula, hyvin sekoitettu massa ohueksi kerrokseksi esim. laakealle muovilautaselle, josta sen saa hyvin irti lautasta vääntelemällä. Laita lautanen pakastimeen tai jääkaappiin, kunnes massa on täysin kovettunut. Voit muuttaa määriä vapaasti sekä lisätä joukkoon pähkinöitä tms. löytääksesi oman täydellisen ja terveellisen suklaa nautintosi.



 


Tässä ohjeita:


Goji-sitruunasuklaa (35kpl jääpalan kokoista suklaakonvehtia)
- 4 dl goji-marjoja
- 4 dl kaakao nibsejä
- 1 tl luomusitruunan kuorta
- 4 dl kaakaovoita (raastettuna)

Punaiset kuutiot
- 4 dl raastettua kaakaovoita
- 2 dl goji-marjoja
- 1 dl kotimaista (juoksevaa) luomuhunajaa

Minisuklaa
- 1/4 dl kaakao nibsejä
- 1 dl kaakaovoita
- 1 tl raakaa kaakaojauhetta
- 1/4 tl maca-jauhetta
- 1/4 tl lucuma-jauhetta
- 1/2 tl kookosrasva
- 1/4 dl cashew-pähkinöitä (murskattuna)

Makeat
Silkkinen raakasuklaa (25 kpl jääpalan kokoista suklaakonvehtia)
- 4 dl kaakaovoita (raastettuna)
- 1 kukkurallinen ruokalusikallinen kylmäpuristettua kookosöljyä
- 1 dl cashew-pähkinöitä (murskattuna)
- 1 dl kaakaojauhetta (tai murskattuja kaakao nibsejä/-kokonaisia papuja)
- 1 kukkurallinen teelusikallinen maca-jauhetta
- 1 dl lucuma-jauhetta
- 2 kukkurallista teelusikallista kaakao-jauhetta
- 1 kukkurallinen ruokalusikallinen juoksevaa kotimaista luomuhunajaa

Huumasuklaa (25 kpl isoa suklaapalasta)
- 4 dl kaakaovoita (raastettuna)
- 1 kukkurallinen ruokalusikallinen kylmäpuristettua kookosöljyå
- 1 dl raakoja cashew-pähkinöitä (murskattuna)
- 1 dl kaakao nibsejä (murskattuna)
- 1 kukkurallinen ruokalusikallinen maca-jauhetta
- 1/2 dl lucuma-jauhetta
- 2 rkl kotimaista luomuhunajaa
- 4 kukkurallista teelusikallista raakaa kaakaojauhetta

Simple Solid
- 150g kaakaomassaa
- 150g kaakaovoita
- 1 dl carob-jauhetta
- 1 dl lucuma-jauhetta
- 2 rkl kotimaista luomuhunajaa
- 2 tl soijalesitiiniä
- Ripaus laadukasta suolaa
- 4 tippaa eteeristä piparminttuöljyä

Minttusuklaajäätelö (en ole testannut tätä mutta tämän on pakko olla hyvää!)

4 banaania (pilko pieniksi - aseta palaset lautaselle ja anna jäätyä pakkasessa yön yli)
1 tls kylmäpuristettua kookosöljyä
2 dl kaakao nibsejä
4 rkl agave nektaria
2 dl mintun lehtiä
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti