lauantai 12. tammikuuta 2013

Tästä aiheesta ollaan montaa mieltä..muoti ilmiö vai ei?


Tämä on kysymys mihin törmää aina ja joka puolella. Niin lehtien palstoilla kuin ihmisten puheissa.

Pari pätkää terveystieteiden maisterin Jan Verhon kirjoituksesta:

"Hiilihydraatit yksinään eivät lisää proteiinisynteesiä harjoittelun jälkeen nautittuna mutta silti niiden käyttö palkkarissa on suositeltavaa koska juuri kyseisessä harjoituksessa tyhjentyneet solun hiilihydraattivarastot (glykogeenivarastot) täyttyvät tehokaammin juuri välittömästi harjoituksen jälkeen.Tutkimusten mukaan lihassolun proteiinisynteesi harjoituksen jälkeen estyy, jos solun hiilihydraattivarastot ovat tyhjät.  Tähän näyttäisi olevan syynä lihaskasvua edistävien geenien aktivoitumisen estyminen.  Normaalitilanteissa painoharjoittelu harvoin tyhjentää varastoja täydellisesti . Merkittävä tyhjentyminen voimaharjoittelun avulla edellyttää karppaamista, paljon toistoja ja loppuun tehtyjä sarjoja.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen johtaa happamien keto aineiden muodustumiseen ja siten elimistön lievään asidoosiin. Matala ph lihaksessa estää lihasproteiinien synteesiä ja näin synteesin nettopaino voi jäädä negatiiviseksi. Jos ruokavalio on samaan aikaan proteiini pitoinen tilanne on hankala happamuuden kanssa. Happamoitumista voi välttää esim hedelmillä, kasviksilla, jne mutta tiukkaan ketoosi diettiin ei kuulu edes hedelmät.
Hiilihydraatit eivät sinällään ole välttämättömiä terveellisen ravitsemuksen kannalta mutta ovat kuitenkin välttämättömiä jos tähdätään optimaaliseen urheilusuoritukseen. Mitä lievemmät hiilarirajoitukset ovat sen paremmin lihaskasvua tapahtuu.

Eli, tässäkin kohtaa voidaan puhua laadusta määrän sijaan. Jos otat hiilarit oikeista lähteistä se on paras vaihtoehto lihaksia kasvattavan urheilijan kannalta.

Ihmisille joilla on suuria paino ongelmia tämä on hyvä startti painonpudotukseen muttei liian pitkäksi aikaa. Tärkeimpiä asioita painonhallinnassa on saada terveelliset ja säännölliset ruokailutottumukset (liikunnan lisäksi) joka päiväiseen arkeen. Ei siis mitään ”ihmediettejä”! Jollei ihminen ymmärrä terveellisen ruokailun peruspilareita on minusta turha lähteä kikkailemaan. Hyvin suurella todennäköisyydellä nopsaan pudotetut kilot tulee pian takaisin. Opettele siis syömään oikeita asioita kohtuudella.

Kaikkea voi ja pitää kokeilla jolloin oppii miten oma keho toimii ja mitkä metodit toimii parhaiten. Jokainen on yksilö. Joku voi hyvin ja kehittyy vähähiilarisella ruokavaliolla toinen taas ei.

Tällähetkellä täällä huushollissa on VHH ja ketoosidiettiä päällä. Henkilökohtaisesti voin itse paremmin kun jätän hiilareita ja erityisesti turhia hiilareita vähemmälle/pois. Hiukan huomaa treeneissä energia vajeen heikkoutena mutta muuten olo on kohtuu hyvä..jollei lasketa  sokerihampaan kolotusta joka välillä nostaa päätään…suklaataaa! Toinen meistä (kovempi luu) porskuttelee ihan tyytyväisenä ketoosidietillä :D

Lähiviikkoina testaillaan karppaus reseptejä..saa nähdä miten meidän koekeittiön käy…tästä varmasti luvassa kokemuksia…




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti