keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Blogi nimensä mukaisesti...

JUMISSA! Voi herran juukeli kuinka eilinen jungle sport treeni pisti tyttö rukan lihakset kippeeksi. Jo ennestään takareidet saaneeen oloiset ,sunnuntain jalkatreenistä niin nyt on kyllä liki varpaista korviin jäykkyyttä ilmassa. Kipu on kivaa ja tuska taivaallista! On jotkut viisaat joskus kertoneet. Tosin yhdyn tähän samaan :) Tänään annetaan kropan huilata ja rääkätään välillä omia asiakkaita. Siitäkin saa ihmismieli harvinaisen paljon tyydytystä kun näkee muiden antavan treeneissä kaikkensa ja ylittävät itsensä.

Viikonloppuna sokerihiiri nosti taas päätään ja annoin sille pikkusormen. Siis sunnuntaina mässättiin. Kumma aine tuo sokeri, kuin huume. Koukuttaa ja koukuttaa. 13 päivää ilman minkäänlaista herkkua/sokeria/höttö hiilareita. Mutta koen että minulle tuntuu sopivan kaikkein parhaitein kerran viikossa herkkupäivä ja muuten pysytään ruodussa. Kovemmalla luulla on ollut hankaluuksia päästä ketoosiin asti. Siellä on tunnuttu hyppivän rajamailla monta päivää. Mutta vielä ei ole luovutettu, toivon mukaan ruokavalion viilaukset auttaa....

Pidä verensokeri tasaisena, sillä pääset jo pitkälle..

Ruokailun jälkeen elimistö erittää insuliini -nimistä hormonia, jonka tehtävänä on säädellä verensokeritasoa. Jos syö satsin nopeasti imeytyvää hiilihydraattia, nousee verensokeri ensin nopeasti ylös ja insuliinin vaikutuksesta laskee nopeasti alas. Tästä seuraa helposti väsymys, heikko olo ja tarve saada lisää nopeita hiilihydraatteja, jotta verensokeri nousisi taas - ja kierre on valmis. Päivä menee naposteluksi.
Niinpä hiilihydraatteja ei kannata syödä isoja määriä kerrallaan. Paketillinen leipää, kattilallinen makaronia tai jättipussi karkkia yhdeltä istumalta on takuuvarma keino saada itsensä "sokerihumalaan" - ja sitä seuraavaan "krapulaan" eli oloon, jossa väsyttää, ärsyttää ja turvottaa.
"Insuliinin avulla ylimääräiset hiilihydraatit muuttuvat rasvaksi vyötärölle", Kannisto muistuttaa pitkän ajan vaikutuksista. Ylipaino, etenkin keskivartalolihavuus ja siihen usein liittyvä metabolinen oireyhtymä taas altistavat esimerkiksi aikuistyypin diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille.
Hiilihydraattien täydelliseen välttämiseen ei kuitenkaan kannata alkaa, vaan tärkeintä on tehdä oikeita valintoja. Panosta hiilihydraattien laatuun. Myös pieni voisilmä kaurapuurossa takaa tasaisemman verensokerin kuin kaurapuuro ilman sitä, saati sokerilla. Valitsemalla hitaasti imeytyviä hiilihydraattilähteitä - esimerkiksi kasviksia, marjoja ja sokeroimattomia maitotuotteita - pysyy verensokeri tasaisena pitkin päivää eikä väsymys-ärtymys-herkkunälkä-ahmiminen -kierrettä pääse syntymään.



                                                   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti