maanantai 11. maaliskuuta 2013

Salille vai lumitöihin?

Terve.fi sivuilta löytyi fiksu artikkeli...

Kumpi on terveellisempää: treenata salilla vai hyötyliikkua Kumpikin on terveellistä, mutta ratkaisevaa on se, mitä tekee kuntosalin ulkopuolella.
Liikunta on lääke moneen vaivaan ja se ehkäisee lukuisia sairauksia. Sillä voi pienentää sairastumisriskiä muun muassa sydän ja verisuonisairauksiin sekä eteneviin muistisairauksin. Liikkumattomat iäkkäät voivat esimerkiksi sairastua alzheimerin tautiin jopa kaksi kertaa todennäköisemmin kuin erittäin aktiivisesti liikkuvat iäkkäät.
Muistisairaudet ovat Suomessa suurin pitkäaikaista avuntarvetta ja ympärivuorokautista hoitoa aiheuttava sairausryhmä. Muistisairaiden määrä kasvaa väestön ikääntyessä. WHO odottaa määrän kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 ja yli kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.
Etenevään muistisairauteen sairastuu Suomessa vuosittain noin 13 00o, sairastuneita arvioidaan yhteensä olevan noin 130 000.
Koskaan ei liian myöhäistä
Säännöllinen liikunta tekee hyvää kaiken ikää. Iäkkäänä ja huonokuntoisenakin aloitettu liikunta lisää todennäköisyyttä terveyden ja toimintakyvyn säilymiseen. Liikunta ehkäisee iäkkäillä yleistä toimintakyvyn heikkenemistä: se ehkäisee muun muassa kaatumisia.
Vähän liikkuneilla liikunnan aloittaminen parantaa jopa kognitiivista toimintakykyä. Vain 40 minuuttia kävelyä kolme kertaa viikossa voi iäkkäillä kasvattaa vuoden aikana hippokampusten, niin sanottujen aivojen muistikeskusten, kokoa parilla prosentilla ja samalla tehostaa muistin toimintaa. Liikunnan aloittaminen ei siis koskaan ole liian myöhäistä.
Jopa muistisairauteen jo sairastuneille on hyötyä liikunnasta. Liikunta tukee monipuolisesti toimintakykyä ja voi jopa hidastaa sairauden etenemistä.
Tärkeää tavoitteellisessa treenaamisessa on SÄÄNNÖLLISYYS!!! Liianhelposti juurrutaan samoihin liikkeisiin,painoihin ja toisto määriin. Anna riittävän usein erilaista ärsykettä lihaksille jotta optimoit parhaan kehittyminen. Ruokavaliota unohtamatta, jos ruokailutottomuksesi ovat päin prinkkalaa menee treeni hukkaan. Pienilläkin päivittäisillä valinnoilla voit saada hienoja tuloksia aikaiseksi erityisesti painonhallinnassa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti